2024/2025 I. őszi félév szabadon választható, intézeti tárgyak

PPK-IPPI:31 Fogyatékosság, társadalom és gender - 4 kredit - Dr. Lendvai Lilla
A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek a fogyatékosságtudományi alapfogalmakkal, interdiszciplináris megközelítés szerint képet kapjanak a fogyatékossággal élő emberek társadalomban elfoglalt helyéről, a domináns csoport jellemző viszonyulásáról, a fogyatékos személyek ezzel kapcsolatos percepcióiról, valamint a nemi szerepek és sztereotípiák fogyatékos személyekre vonatkozó aspektusaival. A kurzus ötvözi a fogyatékosságtudomány, a szociálpszichológia és társadalmi nemek tudományának szemléletét, a hallgatók ismerik a releváns alapfogalmak mellett a meghatározó elméleteket és szerzőket is.

PPK-IPPI:32 A tanítás tanulása az árnyékoktatás világában - 3 kredit - Prof. dr. Győri János
A hallgatók egyéb kurzusokon szerzett ismereteire és személyes tapasztalataira építve a kurzus bemutatja az oktatás széles körben elterjedt nem-formális rendszereit, különös tekintettel az árnyékoktatásra. A kurzus fő célja az, hogy a hallgatók azzal ismerkedjenek meg, hogy az oktatásnak ebben a szegmensében hogyan zajlik a tanítás tanulása annak spontán és strukturált formáiban, és ez miként hat a leendő tanárok szakmai énképére, képzés- és szakmaválasztási motivációira, tanításmódszertani gazdagságára.

PPK-IPPI:34 A nemek közötti egyenlőség megerősítése saját élmény módszeren keresztül - 4 kredit (angol tudás szükséges) - Dr. Kovács Mónika
Az egyenlőség és a sokszínűség növelésére irányuló folyamatos erőfeszítések ellenére társadalmunk minden területét egyenlőtlenségek jellemzik. A nem, a bőrszín, a szexuális orientáció, a vallás vagy a társadalmi-gazdasági háttér befolyásolja az erőforrásokhoz való hozzáférést és azok használatát. A sokszínűség és az egyenlőség növelésére irányuló beavatkozások hatékonyságát gyakran az előítéletek és sztereotípiák akadályozzák. A nemek közötti egyenlőség körüli viták továbbra is élénkek az európai kontextusban, és a nagyobb egyenlőség elérése tett korábbi eredmények időnként visszaépülnek. Ebben az összefüggésben "Push*Back*Lash" elnevezésű  projektünk az ellen-stratégiákat vizsgálta egy Horizont Európa kutatási projekt keretében, Ez a kurzus a projekt disszeminációjának része, amelynek során saját tapasztalatokra épülő, aktív részvételet igénylő megközelítést fogunk kipróbálni.

PPK-IPPI:13 Hungarian Culture: Narratives of Freedom and Oppression - 4 kredit (angol nyelvű kurzus) - Dr. Csereklye Erzsébet
The course invites you to get to know the Hungarian Culture and the country where you live. As part of your studies in this course you will be able to learn about Hungarian art, music, literature and films, guided by native professionals. It is an introductory course of the Hungarian Culture, from an intercultural perspective. Join the course if you recently arrived to Hungary and would like to get an insight to your host culture. The course will help you to build an international and intercultural social network and offers you an insider’s perspective.

2022.01.25.